Ege'de Son Söz Metehan Ud'un haberine göre; 
Aydın ve Muğla sınırlarındaki jeolojik ve biyolojik çeşitlilik, kültürel açıdan Türkiye'nin en önemli alanlarından biri olan Latmos (Beşparmak) Dağları taş ocaklarının ardından bu sefer de ‘yenilenebilir’ enerji tehdidi altında. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı son olarak Latmos’un eteklerinde kalan bölgeye dikilmek istenen güneş enerji santrali ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreci başlattığını duyurdu.

Ed32Kkekfwe

Proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre Zorlu Holding bünyesinde yer alan ZES Dijital isimli şirket; Koçarlı’nın Sapalan Mahallesi sınırlarında kalan 7 hektarlık ÇED sahasında 12 bin 90 panel dikmeyi hedefliyor.  Şirket proje için 93 milyon TL bütçe ayırdı. 

Karla kaplı 2 bin rakımlı Avcılar köyü hayran bırakıyor Karla kaplı 2 bin rakımlı Avcılar köyü hayran bırakıyor

ÇED sahası; Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanda kalıyor. 

Latmos Habitat 1024X577

LATMOS: FIRTINA TANRISININ EVİ
Latmos’un geçmişine dair kültür izleri, Neolitik Dönem’e kadar uzanıyor. Latmos, Anadolu’nun kutsal kabul edilen dağlardan biri. Bu dağ sisteminin en tepe noktası olan Tekerlek Dağ, 'Fırtına Tanrısının evi' olarak kabul ediliyor. Fırtına Tanrısı, Hititler döneminde Tarhunt, Antik Çağ’da ise Zeus olarak karşımıza çıkıyor. Antik Yunan mitolojisinde bu dağların, Ay Tanrıçası Selene’nin sevgilisi genç çoban ve avcı Endymyon’u gizlediği mağarayı barındırdığına inanılıyor.

Hristiyanlık döneminde Latmos bölgesi korunaklı ve huzurlu bir bölge olması nedeniyle manastırlar için bir tercih edilmiş. Latmos’da bilinen en erken buluntular, 7-8 bin yıl öncesine ait kaya resimleri. 1994'te Anneliese Peschlow-Bindokat tarafından keşfedildiğinden bu yana 170’den fazla farklı kaya resmi belgelendi. Bu sayının gelecekte yeni araştırmalar sonucu daha da artması bekleniyor. Latmos kaya resimleri Anadolu’daki en önemli tarih öncesi keşiflerinden biri kabul ediliyor.